Probabil ca nu ai mai auzit niciodata de virusul Zika. Astfel, daca nu stii, acest virus este cel care provoaca ca cei mici sa se nasca cu creierul anormal de mic. Apartinand familiei Flaviviridae, nu este nici de departe cel mai cunoscut virus din lume si nici nu este la fel de frecvent ca cel care cauzeaza febra galbena, dengue sau West Nile. Cu toate acestea, virusul Zika este cel care este pe prima pagina a ziarelor din aceasta saptamana: incepe sa se raspandeasca din ce in ce mai rapid in America de Sud.
Simptome infectie cu Zika
Virusul a fost indentificat pentru prima data in anul 1947, in padurea Zika din Uganda, de unde acesta a reusit sa se raspundeasca incredibil de tare prin intermediul tantarilor Aedes catre mai multe specii de primate, inclusiv si la oameni. Durerile de cap, eruptie cutanata, febra si durerile articulare sunt cele mai frecvente simptome care sunt asociate cu infectia virusului Zika. Desi nu sunt simptome care sa puna viata unui om in pericol, femeile infectate cu acest virus pot da nastere la copii care vor suferi de microcefalie incurabila- adica copii cu craniu extrem de mic.
Raspandirea globala a acestei infectii infara Ugandei a fost intr-o continua dezvoltare in decursul timpului, insa virusul s-a confruntat recent cu infectii de succes, mai ales in America de Sud. Astfel, au existat numai 147 cazuri de copii cu microcefalie in Brazilia in cursul anului 2014; in anul 2015, cifra a crescut la 2782 cazuri, din care 40 de micuti au murit. Insa, toti copiii care au supravietuit vor suferi de insuficienta in dezvoltarea intelectuala la varsta adulta si vor necesita ingrijire pentru tot restul vietii.
Focarul a trecut si dincolo de Brazilia: Puerto Rico este cea mai recenta natiune care a detectat cel putin un caz de virus Zika in interiorul frontierelor sale. Incepand cu luna octombrie a anului 2015, infectia a fost descoperita in Columbia, Salvador, Guatemala, Mexic, Paraguay, Panama, Surinam si Venezuela. Cu toate acestea, Brazilia duce cele mai grave probleme in ceea ce priveste microcefalia.
Lasă un răspuns