Denumire tot mai mult vehiculata in ultimul timp, atrage interesul din ce in ce mai mult. Sa vedem insa Ce este bitcoin? Termenul se refera la un mijloc de plata si de schimb, o moneda, valuta in forma digitala, realizata si pastrata doar in format electronic. Nu are o forma fizica, nu este palpabila, precum banii lichizi. Este o metoda inovativa de plata si reprezinta o noua forma de lichiditate, doar ca in format electronic. Bitcoin nu este controlat de nimeni, este produs de computere din intreaga lume prin folosirea de software ce rezolva probleme matematice. Bitcoin nu opereaza sub autoritatea bancilor sau organismelor financiare, tranzactiile si emisia acestui tip de moneda se realizeaza restrictiv de catre retea.
De crearea bitcoin este raspunzator dezvoltatorul de software Satoshi Nakamoto. Acesta a venit cu propunerea de a realiza un sistem de plata bazat pe demonstratii matematice, dandu-i numele de bitcoin. Intreaga sa idee s-a concentrat pe conceperea unei monede care sa fie independenta de autoritatea centrala, de sistemul bancar, si care sa poata fi folosita la transferuri electronice cu costuri si comisioane minime pentru aceste transferuri.
Pe de o parte bitcoin se aseamana cu celelalte valute si mijloace de plata, pentru ca, precum si dolarii sau euro, poate fi folosita pentru tranzactii electronice. Deosebirile principale sunt forma – bitcoin nu are o forma fizica, nu este tiparita si nu vine sub forma monedelor sau bancnotelor; cea de-a doua deosebire este ca circulatia, schimburile si tranzactiile de bitcoin nu sunt reglementate de nici o autoritate centrala, fiind astfel mai acceptabila pentru populatie, care este usurata la gandul ca nici o banca nu le controleaza acesti bani. Banca, prin actiunile ei, respectiv prin emisiunile si retragerile de pe piata a banilor, influenteaza moneda in sensul devalorizarii, in cazul bitcoin acest neajuns este inlaturat.
Moneda conventionala se bazeaza pe argint sau aur. Teoretic, un depozit bancar poate fi convertit intr-o cantitate de aur. La baza bitcoin nu sta insa aurul, ci matematica. In intreaga lume sunt folosite programe si software-uri ce urmeaza o formula matematica pentru a produce bitcoin, iar formula este disponibila publicului larg, oricine poate sa o verifice.
De la aparitie si pana astazi bitcoin a cunoscut fluctuatii in ceea ce priveste valoarea, provocand la un moment dat panica printre utilizatori, multi avand tendinta de a lichida toate economiile virtuale. Piata s-a stabilizat ulterior, chiar daca bitcoin a suferit o depreciere din punct de vedere al valorii.
Aparitia forumurilor si comunitatilor Bitcoin Romania arata acceptarea pe piata romaneasca a acestei modalitati de plata. Desi in alte state s-au stabilit reglementari cu privire la aceasta metoda inovativa de plata, in tara noastra problema inca este studiata de autoritatile fiscale si financiare. In momentul de fata platile cu bitcoin sunt acceptate la noi in tara pentru diverse produse si servicii, de la plata chiriei, sedinte la psiholog sau tratamente cosmetice la saloane de coafura, pana la abonamente la sali de fitness sau consumatii la cafenele si restaurante.
Conceptul este nou si controversat, multa lume este inca reticenta sau in necunostinta de cauza cu privire la acest subiect, insa privind evolutia de la aparitie pana acum si modul cum a fost acceptata pe piata, „moneda” bitcoin pare sa promita multe.
Lasă un răspuns