De cele mai multe ori, tratamentul importiva afectiunilor hemoroidale implica pasi pe care ii poti efectua acasa, de unul singur, cum ar fi si modificarea stilului de viata. Insa, uneori sunt necesare si medicamente, tratamente externe sau poate chiar proceduri chirurgicale elaborate pentru a indeparta problema.
Medicamente si tratamente
Daca hemoroizii nu iti dau pace, dar iti produc doar un disconfort mediu, medicul iti poate sugera si recomanda creme pe care sa le aplici pe suprafata afectata, cum ar fi Hemotreat, unguente contra acestei afectiuni, supozitoare sau tampoane speciale pentru asa ceva. Asemenea produse contin ingrediente ca hamamelisul sau hidrocortizonul, care pot usura senzatia de mancarime sau durere, cel putin temporar.
Nu este recomandat sa folosesti o crema ce nu este indicata de doctor sau fara reteta, sau orice alt produs care nu este indicat, la mai putin de o saptamana dupa tratament. Aceste produse pot cauza efecte secundare, cum ar fi iritatii ale pielii, inflamari ale pielii si subtierea pielii.
Proceduri minim invazive
In cazul in care un cheag de sange s-a format intr-un hemoroid extern, doctorul tau poate indeparta acel cheag cu o simpla incizie, care poate oferi un ajutor prompt si un grad mare de alinare. In cazul sangerarilor persistente si a unor hemoroizi durerosi, doctorul iti poate recomanda alt tip de procedura minim invaziva. Aceste tratamente sau mai bine zis interventii pot fi executate in cabinetul doctorului tau sau in alta locatie, cum ar fi intr-un ambulatoriu de specialitate.
- Ligatura din banda de cauciuc. Medicul iti va plasa una sau doua mici benzi de cauciuc in jurul bazei unui hemoroid intern pentru a-i opri circulatia. Astfel incat, hemoroidul se va usca si va cadea in mai putin de o saptamana. Aceasta procedura, numita ligatura din banda de cauciuc, este eficienta pentru foarte multe persoane. Legarea hemoroizilor cu cauciuc poate fi destul de inconfortabila si poate cauza sangerari, care pot incepe in doua sau patru zile de la data procedurii efectuate, insa se intampla sa fie ceva sever doar rar.
- Injectia(scleroterapia). In cadrul acestei proceduri, medicul injecteaza o solutie chimica in tesutul hemoroidului pentru a-l micsora. De vreme ce aceasta injectie cauzeaza foarte putina durere sau chiar deloc, poate fi mai putin eficienta decat in cazul ligaturi cu banda de cauciuc.
- Coagularea(cu infrarosu, laser sau bipolara). Tehnicile de coagulare folosesc laserul, lumina cu infrarosu sau caldura pentru a trata zona afectata. Acestea pot cauza mici sangerari, si faptul ca hemoroizii interni se vor intari si contracta. De vreme ce coagularea are putine efecte adverse, este asociata cu o rata mai mica a eficientei si se crede ca hemoroizii pot reveni oricand inapoi.
Proceduri chirurgicale
Daca alte proceduri nu au avut succes sau daca aveti de-a face cu o zona mai extinsa cu hemoroizi, doctorul va poate recomanda o procedura chirurgicala. Operatia poate fi executata intr-un ambulatoriu sau este chiar posibil sa trebuiasca sa ramai peste noapte la spital. Inlaturarea hemoroizilor. In timpul unei operatii de inlaturare a hemoroizilor, doctorul elimina tesuturile in exces care iti cauzeaza sangerari.
O gama destul de variata de tehnici poate fi utilizata. Operatia poate fi executata cu un anestezic local combinat cu un sedativ, un anestezic spinal sau chiar printr-o anestezie totala. Operatia de eliminare a hemoroizilor este cea mai eficienta si completa modalitate de a trata afectiunile hemoroidale serioase si severe, insa cremele si tratamentele externe sunt foarte eficiente in cazul unor dureri mai mici.
Lasă un răspuns