Someri cu diploma – Isi mai au rost facultatile?

Bursa locurilor de muncaAnual, facultatile din Romania produc zeci de mii de … someri. Nu, nu produc forta de munca de calitate, nu produc persoane specializate in anumite domenii ci produc pur si simplu, someri. Am putea da repede vina pe facultati pentru rata ridicata a somajului in Romania. In realitate insa, vina e atat de impartita si sistemul atat de prost incat singura solutie este sa punem totul la pamant si sa o luam de la zero.

Avem nevoie de atat de multe incat nu se mai merita sa cautam solutii. Singura solutie este sa ne debarasam de tot ce suntem si ce avem si sa o luam de la inceput. Nu ma refer aici la noi ca la indivizi, nu zic nici ca ce am invatat nu e bun. Ma refer la „democratia” romaneasca si la tot ce tine de sistemele noastre. Statul nu are nevoie de un nou presedinte. Avem nevoie insa de o conducere proapata, de o conducere care sa vrea sa faca ceva. Invatamantul nu are nevoie de o reforma.

Nu mai merge cu petice si super glue. Avem nevoie de un cu totul alt sistem de invatamant. Altfel, asistam in continuare la ce asistam si acum:

-„proaspat absolvent, caut loc de munca”

-„Am facut facultate de jurnalism unde am invatat doar teorie, fara aproape nici un fel de practica. Acum nu imi gasesc nimic de munca.”

Ma opresc doar la aceste doua exemple. Nu avem unde sa lucram, nu avem bani pentru nimic. Tocmai de aia cinematografele noastre sunt goale in timp ce romanii nostri prefera sa urmareasca filme online gratis. Tocmai din acest motiv, singurele vacante pe care ni le permitem sunt pe litoralul mizer din Constanta si la pensiunea de minus 2 stele de pe dealul din orasul alaturat. Tocmai din acest motiv, ramanem cu o tara goala in care media de varsta incepe sa creasca din ce in ce mai mult.

Daca tot am vorbit sistemul de rau, sa nu uitam si de cealalta parte a problemei. Bineinteles, sistemul e o mare problema insa din acest caz se intampla trei lucruri: tinerii fie pleaca in alte tari pentru a-si incerca norocul, muncind, invatand sa ajunga sus, fie dau tot ce au pentru a arata ca se potrivesc pe un post de munca la noi fie… stau la coada la somaj si pierd timpul a proteste de genul „statul nu ne da(noi stam cu mainile in buzunar)”.

Personal, am ajuns la vorba unui profesor care mi-a spus candva: scoala e acum pentru prosti. Se promoveaza prostia prea mult ca sa se mai merite sa pierzi ani buni pe bancile facultatii. In acelasi timp, daca ajungi sa lucrezi undeva, tot o sa ai nevoie de o diploma. Faci o facultate la distanta si ai terminat.

Important este sa te pasioneze ceva, sa nu stai degeaba. Intr-o era a tehnologiei, nu te mai angajeaza nimeni pe ochi frumosi si diplome. Intr-o era a internetului, nu mai sta nimeni sa te educe la un loc de munca. Stii, esti bun? Demonstreaz-o si cineva sigur o sa aiba nevoie de tine. Conditia e una singura: Fii cat de bun poti tu sa fii!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*