Potrivit Equity Invest, leul a avut cel mai slab inceput de an dupa 2010 inclusiv

Leul a suferit o depreciere de cca 1,6% fata de euro la inceput de an pana pe 27 ianuarie pe pietele financiare. Aceasta depreciere aduce cu sine cel mai slab inceput de an pentru leu, din 2010 pana in prezent. Potrivit casei de brokeraj Equity Invest, deprecierea s-a realizat in doua etape despre care vom aminti mai jos.

Intr-o analiza forex a Equity Invest, casa de brokeraj romaneasca, se arata ca leul a suferit deprecieri importante fata de euro. In doar 7 zile de la inceputul noului an, leul a inregistrat o depreciere de 0,7% fata de euro, pe fondul cresterii aversiunii fata de investitiile in zonele emergente.

investitorii au intrat la cumparare pe dolar multumita masurilor de contractie monetara din SUA. Astfel, capitalurile speculative au iesit din zona emergenta pentru ca investitiile cu risc nu isi mai au nici un rost, cand dolarul ofera avantaje ca riscuri mici si randamente bune.

Despre aceste perioada am aflat mai mult din analiza Equity Invest publicata pe businesslive.ro. Potrivit raportului, monedele regionale au scazut  considerabil in raport cu euro. Odata cu intarirea dolarului, presiunea a fost pusa pe monedele regionale care au suferit deprecieri importante. Leul a scazut in numai 7 zile cu 0,7% in raport cu euro, forintul cu 1,1 % iar zlotul si coroana ceha cu 0,6%.

A urmat a doua etapa a deprecierii, determinata in special de masurile de relaxare a politicii monetare. Romania a intrat intr-un ciclu de reducere a dobanzii de politica monetara, anuntat inca din primavera anului 2013 iar modificarile au continuat. Anul trecut de exemplu, dobanda de referinta a fost redusa pana la 4%.

BNR a continuat masurile si in 2014 cand in ianuarie a redus dobanda cheie la 3,75 %; si ratele rezervelor minime obligatorii au fost reduse semnificativ, surplusul de lichiditati de pe piata crescand considerabil in urma eliberarii catre banci a 4 miliarde de lei. stim si noi ca apoi in februarie BNR a scazut din nou dobanda la 3,5%…

In 2014, leul va fi si mai sensibil in fata masurilor BNR.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*