Greseli in condus ce afecteaza autoturismele

stoauto.ro

Ne iubim masinile si cautam sa le intretinem cat mai bine, insa multi dintre noi nu realizeaza ca fac greseli in condus care le afecteaza. Sa vedem care ar fi aceste greseli „nevinovate” pe care majoritatea dintre noi le facem fara sa ne dam seama.

1. Daca masina este parcata intr-o zona inclinata, multi dintre noi o lasam in viteza fara sa mai actionam si frana de mana. Astfel se pune multa presiune pe transmisia masinii; in momentul in care se actioneaza insa si frana de mana, rotile sunt efectiv blocate si nu se mai solicita atat de mult cutia de viteze.

2. Schimbul de ulei facut tarziu afecteaza de asemenea functionarea masinii. Desi producatorii recomanda schimbarea uleiului dupa un anumit numar de kilometri, in fapt trebuie schimbat inainte de a se ajunge la acea limita. Astfel se va prelungi durata de viata a masinii si a motorului, imbunatatindu-i in acelasi timp performantele.

3. Multi dintre noi gresim chiar de la pornirea masinii. Daca in momentul pornirii avem aerul conditionat deschis, farurile aprinse sau chiar si stergatoarele pe pozitia „activ”, motorul porneste mult mai greu. De aceea in momentul in care oprim sau pornim masina trebuie sa ne asiguram ca am inchis toate circuitele electrice, ca nu ramane nimic activat. Economisim astfel si bateria si nu solicitam in plus nici motorul.

4. Conducem cu rezervorul aproape tot timpul „pe rosu”. Se aprinde becul ce avertizeaza ca s-a ajuns la limita de siguranta a combustibilului, stim ca mai putem circula un numar de kilometri si o facem, iar la urmatoarea alimentare nu punem suficient combustibil si din nou se aprinde acel bec. Se afecteaza astfel dramatic atat motorul cat si pompa de benzina. Rezervorul trebuie tinut pe cat posibil mai plin, in special in lunile mai reci.

La fel, de multe ori nu dam atentie becurilor care se aprind in bord. Acestea avertizeaza ca ceva nu este in regula, insa presati de timp si griji uitam sa mai mergem la mecanic, amanam, iar cand ajungem intr-un final la o diagnoza computerizata incep sa apara erorile si defectiunile. Fac pariu ca nu stiti ce inseamna 03L131512DQ, cum functioneaza un EGR, ce rol are si asa mai departe. Sau sonda lambda ori alte componente ale masinii. Nevoia insa te invata, am aflat si eu pe propria piele, cand au cedat ambele.

Este foarte important sa intelegi cat de cat cum functioneaza masina si ce poti face sa ii imbunatatesti durata de viata. De aceea trebuie sa eviti greselile acestea minore, care pot sa afecteze masina fara sa iti dai seama.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*