Despre regenerarea plasticului

Nu ar fi ceva grozav daca toate obiectele din jurul nostru s-ar regenera, la fel cum face pielea corpului uman ? Acesta este conceptul pe care este bazat plastictul capabil sa se regenereze, dezvoltat la Universitatea din Illinois. Spre deosebire de materialul cu care suntem deja obisnuiti, acesta contine o serie de tuburi, asemanatoare cu sistemul vascular uman, ce secreta o substanta de forma unul gel. Cand aceasta suprafata se rupe sau este zgariata, spre exemplu daca o astfel de suprafata este rupta, aceste tuburi elibereaza substanta, creeand astfel o legatura intre suprafete, legatura ce se presupune ca are 60% din rezistenta materialului initial.

Din nefericire aceasta tehnologie este abia in starea de dezvoltare, si procesul de „regenerare” poate fi infaptuit doar pe o suprafata ce nu depaseste mai mult de 8 milimetri, si timpul necesar pentru solidificarea materialului este de 3 ore. Asadar pana cand tehnologia va putea fi folosita in domeniul auto sau aeronautic, va mai dura o perioada. Cu toate acestea, echipa care a dezvoltata aceasta tehnologie, continua sa lucreze cu scopul de a rezolva aceste probleme, una din solutiile la care s-au din acestia fiind aceea de a inlocui substanta gel cu spuma, care ar putea acoperi suprafete mai mari si ar avea un timp de solidificare mult mai rapid.

Proiectul a fost finantat de US Air Force, si acestea asteapta sa vada o serie de rezultate concludente cu privire la aceasta tehnologie, cu scopul a o putea folosi in industria aeronautica, si in misiunile spatiale.

Cu cat este mai vascularizat obiectul cu aceste tuburi, cu atat acesta este mai putin rezistent, un mare dezavantaj al acestui concept.

Cu toate acestea probabil ca in timp se va ajunge la o metoda de imbunatatire a rezistentei materialului, precum si imbunatatirea celorlalte caracteristici.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*