De ce se dilata pupilele la consumul de droguri?

dilatare pupile

In mod normal, pupilele noastre se dilata ca raspuns la schimbarea intensitatii de lumina: pe masura ce devine din ce in ce mai intuneric, pupilele noastre incep sa se dilate. Insa, pupilele se extind in dimensiune si din alte motive, inclusiv si atunci cand suntem excitati sexual sau atunci cand trebuie sa indeplinim unele sarcini cognitive. De asemenea, se cunoaste deja ca unele droguri- inclusiv drogurile ilicite- pot determina dilatarea pupilelor.

Dilatarea pupilelor, care adesea este un proces cunoscut si sub numele de midriaza, are loc atunci cand una sau doua grupe de muschi se activeaza, si anume: sfincterul irisului- da, chiar asa se numeste-, si iris dilatator. Raspunsul irisului este declansat de catre sistemul nervos parasimpatic- cel care regleaza procesele noastre corporale autonome atunci cand suntem in stare de rapaus, dar si de catre sistem nervos simpatic-care controleaza raspunsurile psihologice din organism. Nu mai are rost sa spunem ca drogurile psihotrope pot avea un efect profund asupra acestui sistem.

In functie de tipul de drog care este administrat, fiecare grupa de muschi poate deveni angajata in acest proces. In esenta, daca un drog poate declansa un raspuns parasimatic sau simpatic, exista sanse foarte mare ca acesta sa aiba un impact destul de mare si asupra pupilelor. Mai specific decat atat, midriaza poate fi cauzata de stimulente sau orice alte drog care influenteaza glandele suprarenale- ce pot declansa anumite raspunsuri parasimpatice.

Consumul de droguri

De exemplu, droguri precum MDMA, ecstasy, cocaina, amfetamina dar si unele antidepresive, pot determina o crestere a serotoninei din creier, care regleaza starea de spirit, inclusiv sentimente de fericire si bunastare. Serotonina accelereaza receptorii 5-HT2A din creier, conducand de foarte multe ori la episoade psihedelice. Prin urmare, miadriza apare si in cazul oamenilor care utilizeaza medicamente antidepresive, LSD, mescalina sau psilocibina.

Interesant este ca alte droguri, cum ar fi opiaceele, pot cauza un efect cu totul opus- contractarea pupilelor, sau ceea ce este cunoscut sub numele de mioza.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*