De ce sa tinem post ?

Foarte adesea, in practicarea postului se pune accentul pe lipsa mancarii, dar scopul postului ar trebui sa fie indepartarea privirii de la lucrurile lumesti catre interior si catre propria existenta… sa ne aratam noua insine ca luam in serios relatia noastra cu ‘noi’! Postul te ajuta sa capeti o noua perspectiva asupra lucrurilor si sa reinnoiesti increderea ta in tine, in ce inseamna ‘Dumnezeu’ pentru tine…

Cu toate ca tinerea postului a fost prezentata in Sfintele Scripturi, in cele mai multe cazuri, ca abtinere de la mancare si rugaciune, mai exista si alte modalitati de a posti. Orice lucru la care poti renunta temporar pentru a te concentra mai bine asupra propriilor trairi, asupra complexitatii minte-trup-suflet, poate fi considerat ca si post. Orice stare de constientizare a prezentului personal si al reactiilor si actiunilor noastre este o inaltare si aduce o schimbare.Indepartandu-ne privirea de la lucrurile lumesti, ne putem concentra asupra partii divine si subtile din noi. Tinerea postului nu este o cale prin care am putea sa parem mai spirituali fata de alte persoane, ci este un prilej de a ne simti partea spirituala din noi.
Postirea trebuie sa se faca in spirit si atitudine de bucurie!
Pastrandu-i sensul adevarat, postul este un mijloc de stapanire si infranare a poftelor, de intarire a vointei, de inaltare a sufletului, de sporire in virtute, de detasare a vointei umane de orice pofte si placeri ale simturilor.Adevaratul post este acela care imbina in mod fericit cele doua aspecte ale lui: aspectul trupesc si aspectul sufletesc, asadar, cand retinerea de la bucate este impreuna cu retinerea de la „pacate” (ganduri negative, judecati, suparari, nemultumiri) si cu efortul continuu spre virtute si progres sufletesc.
Postul cel adevarat – spune Sf. Vasile cel Mare – consta in retinerea de la cele rele. Dezleaga toata legatura nedreptatii, iarta aproapelui tau vatamarile, daruieste lui datoriile. Tu nu mananci carne, dar mananci pe fratele tau. Tu te retii din vin, dar nu infranezi zburdarile trupului. Tu nu mananci pana seara, dar petreci ziua cu procese.”
„Corpul este cel mai complex mecanism al existentei – este pur si simplu o minunatie! Si binecuvantati sunt cei ce se minuneaza! Incepe sa simti minunea cu corpul, deoarece este cel mai apropiat. Prin corpul tau s-a apropiat natura cel mai mult de tine, prin corpul tau a venit existenta cel mai aproape de tine. In corpul tau se afla apa oceanelor, in corpul tau sunt focul stelelor si ale sorilor, in corpul tau este aerul, corpul tau este facut din pamant. […]
De cate ori tii post, corpul nu mai trebuie sa munceasca sa digere.In aceasta perioada, corpul poate sa munceasca pentru a elimina celulele moarte, toxinele. Este ca si cum intr-o zi, duminica sau sambata, esti liber si vii acasa si faci curatenie toata ziua. Toata saptamana ai fost prins si ocupat si nu ai putut sa faci curatenie in casa, drept pentru care faci totul intr-o singura zi. Cand corpul nu are nimic de digerat, cand nu ai mancat nimic, corpul incepe sa se autocurete. Procesul debuteaza spontan si corpul incepe sa arunce tot ce nu ii este necesar, tot ce i se pare ca o povara. Postul este o metoda de purificare. Din cand in cand, postul este extraordinar. Bea cat mai multe lichide, odihneste-te, iar corpul se va curata.Uneori, daca simti ca este necesar un post mai lung, poti sa tii si un post mai indelungat – insa fii foarte indragostit de corpul tau cand faci asta. Si daca simti ca postul ii face rau in vreun fel, opreste-te. Daca postul ajuta corpului, te vei simti mai energic; te vei simti mai viu; te vei simti intinerit si vitalizat.
Insa, mai intai trebuie sa inveti intreaga stiinta a postului. De fapt, inainte de a incepe sa postesti, ar trebui sa consulti pe cineva care a tinut un post indelungat si care cunoaste foarte bine calea, pe cineva care cunoaste toate simptomele problemei: daca devine distructiv, ce se va intampla? Daca nu este distructiv, ce se va intampla? Dupa un post real, purificator, te vei simti nou, mai tanar mai curat, mai usor, mai fericit; iar corpul va functiona mai bine pentru ca acum este descarcat. […]”
Omul a ratacit calea. Nici un animal nu se hraneste ca omul; fiecare animal are o hrana preferata si o anumita atitudine fata de hrana lor. Omul este complet pierdut, nu are nici un fel de atitudine fata de mancarea sa. Mananca orice si totul! De fapt, nu exista nimic care sa nu fie mancat, pe undeva prin lume, de catre om. In unele locuri se mananca furnici. In alte locuri se manca serpi. In unele locuri se consuma caini… „Omul mananca orice… Nu stie ce anume este in rezonanta cu trupul sau si ce nu. Este complet confuz. In mod natural, omul ar trebui sa fie vegetarian, deoarece intregul sau corp este facut pentru hrana vegetala.Pana si oamenii de stiinta sunt de acord cu faptul ca intreaga structura a corpului uman indica faptul ca omul ar trebui sa fie vegetarian. Omul este descendentul maimutelor. Maimutele sunt vegetariene – complet vegetariene. Daca teoria lui Darwin este corecta, atunci omul ar trebui sa fie vegetarian. […]”
Cand ucizi un animal, ce se intampla cu el cand este ucis? Desigur, nimeni nu vrea sa fie ucis. Viata vrea sa se prelungeasca pe sine; animalul nu moare de bunavoie. Daca te ucide cineva nu vei muri de bunavoie. Daca se repede la tine un leu si te ucide, ce se intampla cu mintea ta? Acelasi lucru se intampla cand tu ucizi un leu. Agonie, frica, moarte, angoasa, anxietate, furie, violenta, tristete – toate acestea se intampla animalului. Peste tot in corpul sau se imprastie, violenta, angoasa, agonia. Intregul corp se umple de toxine, de otravuri. Toate glandele corpului elibereaza otravuri, pentru ca animalul moare cu totul impotriva vointei lui. Si pe urma mananci carnea – acea carne poarta in ea otravurile pe care le-a eliberat animalul. Intreaga energie este otravitoare. Aceste otravuri sunt duse apoi in corpul tau. Iar carnea pe care o mananci a apartinut corpului unui animal. In corpul animalului a existat un gen de constientizare. Tu te afli pe un plan superior fata de constientizarea animalului si dupa aceea mananci carnea animalului si corpul tau coboara pe cel mai jos plan al animalului. Prin urmare, exista o prapastie intre constiinta si corpul tau, si apare tensiunea si apare anxietatea.
Ar trebui sa mananci lucruri naturale, fructe, seminte, legume – mananca cat mai multe cu putinta, iar frumusetea este ca din acest gen de hrana nu poti sa mananci mai mult decat ai nevoie. Tot ceea ce este natural iti da satisfactie, deoarece iti satura corpul, te satureaza. Te simti satul.Mananca inghetata incontinuu: nu te vei simti niciodata satul. De fapt cu cat mananci mai multa, cu atat ai manca mai multa. Nu este un aliment si mintea ta este pacalita. Acum nu mananci potrivit nevoilor corpului tau; mananci doar pentru a simti gustul inghetatei. Limba a preluat controlul. Limba nu ar trebui sa controleze nimic. Nu stie nimic despre stomac. Nu stie nimic despre corp. Limba are un anumit scop pe care trebuie sa-l implineasca: sa guste mancarea. Este pur si simplu portarul de la intrarea in corpul nostru, nu este stapanul. Iar daca portarul de la intrare devine stapan, se ajunge la confuzie.
Insistentele mele nu se indreapta in sensul dietei, ci in sensul constientizarii.

Mancarea nu te face spiritual, insa daca esti spiritual, obiceiurile culinare ti se vor schimba! ~Osho, Echilibrul Corp – Minte
Avem cateva saptamani de evolutie, de inaltare, de schimbari si de bucurie…asa sa fie pentru noi toti!
Numai bine si zile senine!
Lavinia Ceuta – nutritionist

Surse articol: lavi-enrose.com

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*