Cum afecteaza viata cotidiana functionarea inimii

Nu este un lucru nou faptul ca in randul romanilor incidenta infarctului este una mare. Se estimeaza ca la fiecare jumatate de ora un roman este afectat de un episod de acest gen. Si odata aparut, sansele ca povestea sa se repete sunt foarte mari. Motivele pentru care se ajunge la aceasta problema de sanatate nu tin numai de genele transmise, ci si de viata de zi cu zi a celui care devine poate prea devreme un pacient la cardiolog.

Stresul, alimentatia, sedentarismul

In topul factorilor care afecteaza buna functionare a inimii se numara 3 ce ies in evidenta daca se poate spune astfel. Evident, in fiecare caz, modul in care corectam influenta acestora tine de stilul de viata.

Stresul – inamicul numarul 1 in privinta declansarii unor serioase dezechilibre. Poate sta la baza numeroaselor boli. Specialistii spun ca acesta influenteaza si sanatatea inimii. Cum anume? Indirect, pentru ca un om trist, stresat tinde sa nu mai tina cont de echilibrul alimentar si nu numai. Prin lipsa de somn, exces de alcool sau alte vicii, se creeaza un cerc vicios ce afecteaza si inima in cele din urma.

Din punct de vedere al sedentarismului si al obiceiurilor alimentare, trebuie avut in vedere regimul pe termen lung. Cu alte cuvinte, trebuie sa evitam mancarea proasta, de tip junk food, lipsa de activitate fizica, pentru ca impreuna devin inamic sigur pentru buna functionare a organelor.

In topul proastelor preferinte sunt alimentele intens procesate, un nivel prea mare de grasimi si de regula tot ce este in exces, mai ales sarea si zaharul. Desigur ca trebuie si sa adaptam meniul astfel ca in functie de sezon corpul are alte nevoi. Cafeaua este contraindicata, precum si bauturile foarte reci.

Simptome ale infarctului

Din pacate, pacientii devin constienti de probleme abia cand seria lor incepe. Dupa ce au trecut de un episod de infarct abia mai pot sa isi regleze si stilul de viata. Iata si care sunt simptomele care sa alarmeze:

  • Durerea, al nivelul pieptului, de regula una brisca si intensa.
  • Respiratie dificila ce se cauzeaza si panicii starnite.
  • Transpiratii reci si batai neregulate ale inimii.
  • In unele cazuri apar greata si varsaturile.

Ce trebuie stiut in astfel de cazuri este ca pacientul are toate sansele de supravietuire. Mai ales daca este la un prim episod. Se recomanda a se prezenta la medic la un termen maxim de 4 pana la 6 ore de la acest episod.

Preventia, inainte de toate

Nu in ultimul rand, trebuie precizat ca recomandarea cea mai buna ramane preventia. Clasa de risc o reprezinta cei cu o varsta mai inaintata, insa asistam, din pacate in ultimii ani la o modificare din acest punct de vedere. Fara criteriul de varsta, este indicat a consulta ca o rutina cardiologi in Mures sau din orice oras sunteti. O vizita la medicul de familie poate ca este un prim pas, cand de altfel se recomanda si setul de analize minime, ce pot trada la prima vedere anumite probleme ce trebuie descoperite. 

O alta clasa de risc o poate reprezenta in mod deosebit cei care stiu ca in familie au membri cu probleme cardiace si au toate sansele sa dezvolte pe cale ereditara o anumita afectiune a inimii.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*