Progresul a fost anuntat inca de cand s-a incercat sa se depaseasca cele mai mari obstacole din calea energiei solare ieftine. O celula solara tandem ar putea avea o eficienta de 25% si s-a dovedit ca acest lucru chiar ar fi intr-adevar posibil, dar potentialul pe termen lung este chiar mai ridicat decat atat.
Celulele Perovskite au zdruncinat cercetarea in domeniul panourilor solare. Acestea au potentialul de a fi foarte ieftine si, in timp ce eficienta lor inca nu se potriveste cu cele mai bune celule din silicon, inregistratile au demonstrat ca sunt cele mai bune celule din lume, reusind sa dea dovada de o adaptabilitate impresionanta. Principalul dezavantaj consta in stabilitatea lor- celulele Perovskite nu pot fi potrivite in foarte multe multe medii.
Insa, atunci cand profesorul de la Oxford, Henry Snaith- unul din inventatorii celulelor Perovskite- a anuntat cea mai noua versiune de celule solare, acesta s-a referit la produsul sau ca fiind „fotostabil”. Pana acum, apa a fost principalul lucru care dauna celulele Perovskite anerioare, insa Snaith a declarat ca „celulele anterioare se degradau daca erau scufundate in apa, insa noul material este mult mai stabil intr-un mediu umed si cald, comparativ cu materialele folosite anterior. Odata ce este incapsulat asa cum trebuie intr-o celula, noul material nu ar trebui sa fie critic”.
Lumina solara transformata in curent
Snaith a reusit sa faca acest pas important prin adaugare de cesiu la cristalele Perovskite, rezultand o celula care combina stabilitate cu 17% eficienta, transformand lumina solara in electricitate. Ei bine, acesta este departe de a fi un nou record, insa pentru o celula, ar putea avea un potential ridicat de a fi mai ieftin. Cu toate acestea, potentialul este extrem de ridicat.
Lucrarea sa concluzioneaza: „avand in vedere imbunatatirile suplimentare minore in ceea ce priveste Perovskit-ul, managementul optic dar si integrarea si alegerea celulelor de siliciu, este posibil ca acest sistem sa furnizeze pana la 30% eficienta. „
Lasă un răspuns