Cea mai mare bogatie din bucatarie!

Sofranul este unul din acele condimente de care prea putini au cunostinta. Tocmai pentru ca este scump si nu multi isi permit sa il foloseasca, pentru ca inseamna o investitie si o un buget alocat numai pentru placerea papilelor gustative. Pentru cei care nu stiu sofranul este supranumit si aurul rosu. Provine din India si a ajuns in Europa in sec XIV prin Spania. Vestit pentru gustul sau divin sofranul nu este simplu de colectat.

Stiai ca sofranul provine din staminele unei flori? Insa selectia este una stricta de vreme ce nu toate florile de tipul Crocus produc acest condiment, ba chiar unele sunt otravitoare. Aceste flori sunt rare si tocmai de aceea pretul este ridicat. Infloresc doar o data pe an, timp de o saptamana, astfel ca timpul rapid de a beneficia de bucuria naturii face ca procesul sa fie unul complex.

In mod concret procesul de colectare inseamna ca din fiecare floare sa se adune cele 3 stamine pe care le are, ce o data uscate for vi numai bune de exploatat ca si condiment. In prezent India este cel mai mare producator de sofran insa pe piata Spania detine cea mai mare cota de vanzare. Prezent peste tot in lume nu este insa exclus sa dai si peste piata neagra a sofranului. Orice bun este vazut ca o posibilitate de a face parte din piata neagra ca marfa de contrabanda. Cu toate acestea nu este exclus nici sa dai peste un condiment total diferit de varianta reala. Ce e bun costa!

Sofranul se produce foarte greu de vreme ce se necesita o sumedenie de stamine pentru a colecta praful acela, condimentul in sine pentru a produce doar un gram de sofran. Partea buna este insa ca nu se necesita foarte mult pentru a condimenta mancarea, sofranul facandu-si simtita prezenta intens.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*