Designerii de case pasive sunt esenta lumii arhitecturale actuale. Se uita la case intr-un mod diferit fata de oamenii normali, iar pentru acesti arhitecti, stilul este un instrument esential care capteaza mai multe aspecte si reuseste sa le reduca costurile. Pentru cei care nu sunt familiarizati cu acest termen, „casele pasive” reprezinta constructii destinate de a fi mai economice- adica sa inregistreze costuri mici.
Cu toate acestea, exista designeri arhitecturali care nu privesc in acelasi mod casele pasive. De aceea a luat nastere si termenul „treescraper”: un tip de cladire gigant, care imbina aspectele naturale cu cele arhitecturale, insa, din pacate, acest concept exista numai pe hartie. Aceste modele de case sunt putin mai iesite din comun fata de cele traditionale: au un aspect futurist- atat de futurist incat ar putea sa nu faca parte nici macar din arhitectura viitorului.
Treescraper
Chiar si asa, un proiect de treescraper- Bosco Verticale, conceput pentru Milano de catre Stefano Boeri- a fost numit ca cel mai bun proiect de cladire din toata lumea pentru anul 2015. Ei bine, acesta este un pas impresionant de la fictiune la realitate. Dar, cum functioneaza mai exact o astfel de cladire? Este ecologica?
Deocamdata nu conteaza daca este durabila sau nu. Aceasta intrebare poate primi un raspuns abia in momentul in care se vor construi si mai multe astfel de cladiri. Cu toate acestea, treescrapers reprezinta o idee despre sustenabilitate, ce trebuie gandita mai mult. Insa, astfel de cladiri se imbina foarte placut cu natura. Sunt definite prin suprapunerea lor cu natura, chiar daca o constructie nu are nimic natural in ea. Nu provin din natura, dar sunt natura.
A aduce natura in viata urbana de zi cu zi reprezinta o abordare radicala a habitatului urban. Asadar, treescraper-ii pot sa imparta activ spatiul urban si sa ofere un acces in natura, reusind sa pastreze si aspectul urban. Este o strategie ce pleaca de la o anumita realitate, deoarece se doreste ca in marile orase sa existe din ce in ce mai multe spatii verzi.
Lasă un răspuns