Consumul mediu de fibre recomandat pentru femei este de aproximativ 25 grame pentru femei si 30 grame pentru barbati, in timp ce copiii au nevoie de aproximativ 20 grame. Efectele secundare ale unui consum excesiv apar in cazul persoanelor care consuma peste 45-50 grame zilnic.
De ce trebuie sa consumi moderat fibre? Pentru ca efectele secundare care pot sa apara nu sunt tocmai placute. Iata cateva dintre ele.
Flatulenta – efect secundar care te poate pune in ipostaze jenante. Imagineaza-ti ca esti la munca, intr-un colectiv, oriunde ar fi aceasta si te lupti cu aceasta problema. Flatulenta poate fi cauzata de un consum ridicat de fibre si te poate pune astfel in situatii neplacute si jenante.
Diareea – problema a tranzitului intestinal ce provoaca un scaun lichid, provocand deshidratare si pierderea sarurilor, mineralelor si altor nutrienti din organism
Disconfort abdominal – nu este la fel de rusinos precum anterioarele, dar te afecteaza la fel de mult. Senzatia ciudata de disconfort iti afecteaza capacitatea de munca, iti ia toata placerea si iti strica toata buna dispozitie.
Constiparea si blocajele intestinale. Prima o cunoaste toata lumea, blocajele intestinale sunt insa mult mai grave, se poate ajunge uneori chiar si la cazuri chirurgicale, cand persoana in cauza a consumat prea multe fibre si are blocaj intestinat fiind necesara o operatie pentru deblocare.
Asimilarea anormala in organism. Surplusul de fibra poate duce la cresterea in greutate, greutate in plus de care poti scapa relativ usor, insa daca vei intreba un nutritionist daca regimul cu fibre poate sa ingrase, cu siguranta raspunsul va fi „Da”.
Crampele intestinale au loc datorita consumului excesiv de fibre, in momentul in care organismul nu mai poate sa le proceseze, sa le digere. Digestia este ingreunata si chiar blocata in unele cazuri, provocand discomfort.
Totusi, este consumul de fibre atat de daunator? Este discutabil. Multe persoane traiesc doar dupa un astfel de regim, diferenta e ca acei oameni se si hidrateaza. Prea multa fibra si prea putina apa cauzeaza problemele enumerate mai sus, acele atat de nedorite efecte secundare. Daca se mentine un echilibru in alimentatia cu fibre printr-o hidratare corespunzatoare, efectele secundare nu-si vor face neplacuta aparitie. De asemenea trebuie mentinut echilibrul si cu alti nutrienti, senzatia de satietate oferita de consumul de fibre te poate pacali si poate duce la anemie sau o asimilare proasta a fierului, calciului si altor substante foarte necesare pentru functionarea corespunzatoare a organismului. Asadar consumul de fibre poate fi daunator, este recomandata evitarea exceselor, dupa bine-cunoscuta zicala „ce e prea mult, strica”.
Lasă un răspuns