Ce presupune hematologia si cand ai nevoie de controlul medicului

caritsanmed mures

Suferi de o boala hematologica? Daca nu stii ce presupune aceasta categorie, te invit sa citesti mai departe si sa afli cate ceva despre aceste afectiuni. Ei bine, bolile hematologice au efecte negative asupra sangelui, reprezentand elemente constitutive ale acestuia. Este vorba despre trombocite, eritrocite, leucocite precum si de precursori ale acestora care se regasesc la nivel de maduva. Astfel, apar tot felul de simptome la nivelul lor, care tradeaza linii celulare prea crescute sau prea mici.

In general, bolile de acest tip se diferentiaza de cele care se transmit prin sange prin faptul ca nu sunt contagioase. In orice caz, identificarea simptomelor, respectiv orice semn care tradeaza o neregula, ar trebui sa te puna pe ganduri si sa pornesti imediat in cautarea unui cabinet care se ocupa cu probleme de acest ordin (CaritSanMed Mures este o recomandare in acest sens).

Bolile de sange sunt de mai multe tipuri. Gasesti mai jos o clasificare pe scurt a acestora, dupa care iti poti forma o idee.

  • Coagulatiile

Acestea sunt reprezentate de tulburari la nivelul factorilor de coagulare. Este vorba despre trombofilie, hemofilie, dar si alte deficite izolate, respectiv de disfibrinogenemie.

  • Anemiile

Deloc un termen nou, acestea se refera la un nivel scazut de hemoglobina in sange. Se imparte la randul sau in mai multe tipuri – megaloblastica, feripriva, hemolitica si asa mai departe.

  • Poliglobuliile

Acestea se caracterizeaza prin valoarea prea mare a hemoglobinei. De cele mai multe ori este vorba despre reactia organismului la stimuli diversi, care provin din mediul inconjurator. Cele mai frecvente motive sunt fumatul sau atitudinile crescute. Rezultatele pot consta in afectiuni cardiace, insotite de hipozie cronica, respectiv poate fi vorba despre cele hematologice neoplazice, precum policitemia vera.

  • Trombocitopeniile

Despre acestea se cunosc in general informatii. Se caracterizeaza printr-un numar mic de trombocite, putand fi vorba fie despre mecanismul imunologic sau despre destructia crescuta.

  • Trombocitozele

Nu ultimele, acestea se traduc prin inversul trombocitopeniilor, adica prin valoarea crescuta a trombocitelor. Sunt reactive atunci cand pacientul prezinta afectiuni inflamatorii sau infectioase, dar si in alte contexte: feriprivii, sangerari, neoplazii oncologice.

Este bine sa ai in vedere serviciile unei clinici precum CaritSanMed Mures indiferent de cat de neinsemnate ti se par semnalele pe care ti le transmite corpul vis a vis de starea de sanatate.

Trebuie sa te impacientezi legat de o programare la medic atunci cand nu te simti bine pentru ca exista si categoria bolilor hematologice maligne. Acestea sunt in fapt forme de cancer, ce au efecte negative asupra maduvii osoase si a sangelui. Actioneaza prin proliferarea celulelor clonale. Dintre acestea cele mai frecvente sunt mieloamele, leucemiile, limfoamele, mieloproliferarile cronice.

Ai in vedere faptul ca multe dintre bolile hematologice nu sunt insotite de simptome in faze initiale. Este bine deci sa profiti de diversele analize gratuite pe care le poti realiza la sange. Tradeaza in orice caz prezenta acestora simptome precum oboseala, fata rosie, hemoragiile etc.

In fine, cel mai bine este sa te informezi cu privire la afectiunile ce pot aparea la nivelul sangelui si sa te asiguri ca nu te confrunti cu niciuna dintre acestea.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*