Nu se ocupa de plasarea mesajelor publicitare. Nu vin doar sa te ajute sa faci doua reclame bune pentru brandul tau si apoi pleaca. Atunci, ce fac agentiile de publicitate, numite generic agentii de PR (din engleza: public relations)?
Agentiile de PR fac ceva mult mai bun pentru brand-ul tau. Agentiile de PR te ajuta sa obtii ceva ce nu poti obtine in nici un alt mod. Te ajuta sa ajungi in atentia publicului intr-un mod in care reclamele nu te pot ajuta. Da, scopul agentiilor de PR si ale celor de publicitate, pot parea oarecum aceleasi in sensul ca ambele vor sa te ajute sa vinzi ceva. Reclama explicita, poate fi vazuta insa de catre cumparatori, ca reclama si atat. Ei vad asta doar ca o metoda prin care tu vrei sa le vinzi ceva.
Ei bine, agentiile de PR fac asta intr-un mod diferit. Expertii in PR vin sa consolideze imaginea brandului si a produselor tale prin comunicare cu publicul tinta. Expertii in PR vor stii cum sa acceseze publicul tinta si sa intretina o relatie de comunicare mai apropiata cu el. Haideti sa luam un exemplu simplu care pune in lumina diferenta majora dintre o agentie de PR si o agentie de publicitate.
O agentie de publicitate iti face reclama. Cum? Vine la tine si iti propune oferte publicitare, insumand reclame in ziare, reviste, reclame pe panouri publicitare, reclame in magazine, la radio etc. Urmeaza sa vezi care e publicul tau tinta si sa te hotarasti pentru ce fel de reclame vei plati. Mergem la pasul urmator, pasul in care platesti si in sfarsit, ai parte de publicitatea de care aveai nevoie. Ei bine, dupa ce ai platit, singura obligatie a agentiei de publicitate este sa tina reclamele oferite de tine pe durata inscrisa in contract. Atat, nimic mai mult!
Mergem mai departe si vedem cum functioneaza o agentie de PR. Ei bine, aceasta vine cu experienta in comunicare a unor persoane special pregatite pentru asta. Vine sa va ajute sa cresteti importanta brand-ului. Oricat ati crede ca puteti face singuri asta, va inselati. O agentie de PR va sti mereu ce trebuie sa comunice, cand trebuie sa comunice si in ce mod trebuie sa faca asta.
O astfel de comunicare va va ajuta sa ajungeti in ochii publicului sub forma unei “firme serioase”, nu sub forma unei firme care doar vrea sa vanda si cumpara reclame. Va recomandam sa incercati Schirger Consulting – din experienta care ne-a ajuns la cunostinta, veti beneficia de o buna acoperire in presa, iar informatiile si mesajele voastre vor ajunge la publicul tinta.
Ajungem insa la ce face marea diferenta intre o agentie de PR si una de publicitate. Expertii in PR pot fi cu tine atat atunci cand te faci cunoscut, cat si in situatia in care ai putea avea probleme de imagine, probleme care ar putea afecta brand-ul pentru care ai muncit si in care ai investit atat de mult: poate fi „reclama mincinoasa” pusa la cale de concurenta sau pot fi anumite zvonuri nefondate. Brand-ul tau ar avea de suferit, insa aici intervine experienta pe care o are o agentie PR, care va putea face un plan de comunicare in situatii de criza, iti va spune cand si ce trebuie comunicat, va manageriza relatiile cu ziaristii etc, iar apoi iti va face strategia pentru a relansa brandul.
Lasă un răspuns