Amintiri din Copilarie – Ion Creanga ( confluctul si tematica )

Este o carte foarte buna si sunt fericit ca am avut ocazia sa o citesc cu drag. Pe langa asta m-am uitat si la film, chiar la un mp4 foarte mic de care am fost foarte incantat de asta.  Stiu ca la scoala am picat putin de fraier pentru ca in film se intampla una si cartea este de fapt alta, si cand am inceput eu sa povestesc a iesit o mare branza.

Autor : Ion Creanga

Titlul Operei : Amintiri din Copilarie ( primele doua parti ale operei sunt publicate in 1881, in revista ” Convorbiri literare ” , partea a treia in 1882, in aceeasi revista, iar partea a patra apare postum, in 1892 ).

Specia literara : bildungsrom ( roman al formarii unei personalitati ) cu izvor autobiografic.

Editura : Funatiei Culturale Romane, Bucuresti, 1996, in volumul Opere.

Tema : Roman al varstei inocente, Amintiri din copilarie, prezinta copilaria copilului universal ( G. Calinescu ) si influentele educative, asupra unui copil (familie, scoala etc ), dar si evocarea vietii satului moldovenesc, Humulesti, din a doua jumatate a secolului xix-lea.

Conflictul : Cartea contine o serie de imtamplari, care au in comun protagonistul, pe Nica, si pe naratorul matur care se raporteaza la ele cu nostalgie, intelegere sau umor. Fiecare intamplare are propriul conflict, dar fiecare pune in evidenta valorile morale ale omului din popor : harnicia, cinstea, bunatatea, adevarul, generozitatea, istetimea, etc. La nivelul cartii, se poate vorbi despre cliflictul, de fapt, relatia, dintre copil si lumea pe care o cunoaste cu fiecare noua intamplare.

Se poate vorbi despre opozitie intre adulti si copii ( intre copilarie si maturitate ). In partea I, exista divergenta opiniilor dintre parintii lui Nica in privinta educatiei lui ( mama insista ca baiatul sa mearga la scoala pentru a deveni preot, in timp ce tatal considera ca Nica este un lenes fara pereche si ca trimitandu-l la scoala nu face decat sa iroseasca banii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*