In presa din Occident au aparut, recent, articole in care s-a dezbatut problema terenurilor fertile din Romania si oportunitatile pe care le ofera. Pentru fermierii din Vest, pamantul agricol din Romania pare sa fie mana ceresca.
Astazi, este imposibil sa traversezi Romania fara sa intalnesti fermierii straini care fac agricultura. Tara noastra, inzestrata cu 15 milioane de hectare de teren cultivabil, este considerata noul Eldorado al agriculturii in Europa. Mii de francezi, italieni, spanioli, britanici, nemti si danezi isi fac bagajele si iau drumul Romaniei, pentru a exploata rentabil pamantul. Fermierii din Vest nu sunt singurii interesati. Se pare ca si arabii, in special iranienii, au investit mult in pamanturile din sudul tarii. Dupa statisticile din 2011, 12% din terenul agricol al Romaniei apartine strainilor. Romania este prima tara in Europa in ceea ce priveste ponderea companiilor straine in agricultura. Fermierii straini se grabesc. Incepand cu anul 2014, orice persoana rezidenta in UE va putea cumpara pamant in mod direct, iar atunci se anticipeaza o crestere mare a preturilor. Astazi, desi teoretic niciun cetatean strain nu poate detine teren in Romania, este suficient sa se infiinteze o societate comerciala in Romania si obstacolul este depasit.
La ora actuala, romanii vand strainilor pamantul la un pret in jur de 2.000 de euro/ha. Este un pret derizoriu pentru UE. Elvetienii, de exemplu, trebuie sa plateasca zeci de mii de euro, daca doresc sa cumpere un hectar de teren agricol in tara lor.
O frumoasa lectie de viata, am spune, la prima vedere. Insa, pentru toti romanii care ar vrea sa faca acelasi lucru, dar nu au cu ce, reprezinta doar un cutit intors in rana. Fermierii romani nu au bani sa cumpere mult pamant, iar cu tractoarele care se strica in fiecare zi fac agricultura la limita subzistentei. Pentru ei, utilajele agricole ale strainilor, dotate cu aer conditionat sau care pot fi chiar conduse prin satelit, reprezinta doar un vis.
Lasă un răspuns