8 trucuri pentru a reduce consumul de apa

Cauti sa economisesti, pentru ca de la o luna la alta facturile par sa tot creasca. In cazul in care ai inceput deja un plan de economisire in ceea ce priveste energia electrica, urmatorul pas pe care trebuie sa il faci este sa rationalizezi si consumul de apa.

Cateva sfaturi utile iti ofer in continuare, le poti aplica zi de zi, iar cand vei trage linie si vei calcula consumul de apa la final de luna, vei putea observa o diferenta.

1. Repara robinetii defecti. Chiar daca este vorba de o scurgere infima, atunci cand acumulezi acea apa consumata inutil, ajungi la o valoare destul de mare – fie raportat la o saptamana, o luna sau un an.

Verifica, prin urmare, bateriile de apa, robinetii si toate scurgerile si repara orice fisuri sau inlocuieste piesele defecte, pentru a optimiza consumul.

robinet

2. Schimba capul de dus. In cazul in care ai un model mai vechi, cu gauri mai mari, trebuie sa il inlocuiesti cu unul cu orificii mai subtiri. In acest fel vei avea si presiunea potrivita si nu va trebui sa deschizi la maximum robinetul, facand risipa de fiecare data.

cap de dus

3. Doteaza-te cu echipamente eficiente. In cazul in care ai un hidrofor, asigura-te ca este unul care iti indeplineste exact cerintele. Toate componentele trebuie sa functioneze perfect, de la presostat pana la pompa, vas de expansiune si conducte.

Nu stii ce este un presostat? Ar trebui sa te intereseze, daca ceea ce iti doresti este reducerea consumului de apa. In imaginea de mai jos iti prezint modelul de presostat electronic Brio 2000 MT 64* 1-3 5 bar de la Shop Einstal – accesand link-ul vei putea vedea caracteristicile sale tehnice, dar si modul in care te ajuta sa eficientizezi consumul de apa.

shop-einstal.ro

4. Spala vasele imediat. Evita sa lasi vasele sa se adune in chiuveta. Odata ce murdaria se usuca, vor fi mult mai greu de curatat, vei avea nevoie de mai multa apa si de mai mult detergent. De ce sa nu eviti acest consum?

Lasa lenea deoparte si spala-ti vasele imediat dupa ce ai mancat, daca intr-adevar vrei sa reduci consumul de apa.

vase murdare

5. Dezgheata alimentele eficient. Stiai ca cea mai buna metoda de a dezgheta alimentele este sa le muti din congelator in frigider? Asta necesita timp, totusi, dar te va ajuta sa consumi mai putina apa (calda) pe care o foloseai, de altfel, pentru dezghetare.

Daca totusi esti presat de timp, poti folosi si programul de dezghetare rapida al cuptorului cu microunde.

shop-einstal.ro

6. Foloseste masina de spalat in mod eficient. Asta inseamna sa o incarci de fiecare data cu rufe in cantitatea maxima admisa. Ai un dublu avantaj aici: speli mai multe haine odata, si in acelasi timp economisesti, nu mai consumi apa de fiecare data pentru doar cateva haine murdare.

7. In cazul in care stai la bloc, la un etaj superior, incearca, pe cat posibil, sa faci dus seara. Atunci toti vecinii sunt, de obicei, acasa, folosesc apa calda, iar aceasta va ajunge mult mai repede pe coloana si in dreptul etajului la care stai.

Stim cu totii cat de frustrante sunt uneori diminetile in care astepti si 10 minute pana cand incepe sa curga apa calda la dus.

8. Inchide robinetul de apa cat timp te speli pe dinti. Pare o banalitate, si multi dintre noi fac acest lucru inconstient. Daca lasi apa sa curga in nestire, afla ca acel robinet deschis are un consum destul de mare: o tona de apa la fiecare ora.

Sunt lucruri simple, banale chiar, pe care le putem face pentru a reduce consumul de apa. Daca mai ai si alte idei sau sugestii cu privire la acest subiect, te astept in sectiunea de comentarii.

Autor: Catalin Mihai Sotropa

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*